Prof. Dr. Serra SENCER
page-title-bg

Beyin Anjiyosu Nedir?

Beyin Anjiyosu Nedir?

Beyin anjiyosu, genellikle kasık damarlarından girilerek (gerekli durumlarda kol damarları da kullanılabilir), kataterler yardımı ile beyin damarlarının veya beyin içi veya beyin dışı doku-tümörlerin görüntülenmesi işlemidir. Tanı amaçlı olabileceği gibi tedavi amaçlı da kullanılır. İşlem, anjiyografi ünitelerinde, alanında uzman radyologlar tarafından yapılmaktadır. İşlem esnasında X ışını ile görüntü oluşturan anjiyografi cihazları kullanılır.

Beyin anjiyosu hangi durumlarda istenir?

Büyük oranda damarsal hastalıkların tanı ve tedavisinde kullanılır. Örnek olarak; beyin damarlarındaki anevrizmaların (baloncuk), arteriovenöz malformasyon denilen damar yumaklarının, fistüllerin tanı ve tedavisinde kullanılır. Beyin kanaması geçiren hastalarda sebebin ortaya konulması ve gerekirse tedavisinin yapılmasında kullanılır. Damarsal beslenmesi fazla olan bazı tümörlerin tedavisinde veya cerrahi öncesi kanlanmasının azaltılıp daha güvenli bir cerrahi sağlanması amacıyla da kullanılabilir.

Beyin anjiyosu neden yapılır?

Beyin anjiyosu, diğer görüntüleme yöntemleri ile damarsal hastalıklardan şüphelenildiği durumlarda en kesin tanıyı vermesi amacıyla kullanılır. Ayrıca diğer görüntüleme yöntemleri, muayene bulguları veya laboratuvar sonuçları ile tanısı net olarak konulamayan hastalarda kesin tanıyı belirlemek için kullanılır. Beyin tümörü ve tümör dışı hastalıklarda tanı, tedavi ve tedaviye cevabı izlemede de kullanılır.

???? 0530 966 11 20 numaralı telefondan muayene randevusu ve daha fazla bilgi için ulaşabilirsiniz.